VEDTEKTER FOR SAMEIET BRINKEN TERRASSER
(fastsatt i forbindelse med opprettelsen av sameiet I 2008, sist revidert 3. april 2019)
§ 1 – Sameiets navn er Sameiet Brinken Terrasser.
§ 2 – Hva sameiet omfatter
Sameiet består av de respektive eierseksjoner i eiendommen gnr 118 bnr 1569 i Tromsø kommune. Den enkelte sameier har en sameieandel i eiendommen med tilknyttet enerett til bruk av den, eventuelt de bruksenheter vedkommende sameier har grunnbokshjemmel til.
Sameiet består av 48 boligseksjoner.
De enkelte bruksenheter består av en hoveddel samt eventuelt en eller flere tilleggsdeler. Tilleggsdelene omfatter boder og parkeringsplasser. Det er fastsatt en sameiebrøk for hver eierseksjon som uttrykker sameieandelens størrelse basert på den enkelte bruksenhets bruksareal. For næringsseksjonen er fastsatt brøk etter særskilt beregning. Inndelingen i hoveddeler og tilleggsdeler, samt sameiebrøkens størrelse, fremgår av seksjoneringsbegjæringen.
De deler av eiendommen som ikke inngår i de enkelte bruksenheter, er fellesareal. Til fellesarealene hører således blant annet hele bygningskroppen med yttervegger, tak, vinduer og konstruksjoner. Stamledningsnettet for vann og avløp fram til avgreiningspunktene til de enkelte bruksenhetene og elektrisitet fram til bruksenhetenes sikringsskap, er også fellesanlegg.
§ 3 – Formål
Seksjonenes formål fremgår av seksjoneringsbegjæringen. Formålet kan bare endres til annet formål ved reseksjonering i henhold til eierseksjonslovens § 13.
§ 4 – Fysisk bruk av eierseksjonene
Den enkelte sameier har enerett til bruk av sin bruksenhet, og rett til å utnytte fellesarealer til det de er beregnet eller vanligvis brukt til, og til annet som er i samsvar med tiden og forholdene. Fellesarealene må ikke brukes slik at andre sameiere hindres i å bruke dem. Styret kan gi bestemmelser om hvordan fellesarealene skal brukes. Styrets avgjørelse kan bringes inn for sameiermøtet.
Selv om den enkelte sameier har enerett til bruk av sin bruksenhet, plikter sameieren å stille bruksenheten til disposisjon når dette er nødvendig av hensyn til vedlikeholdsarbeider o l. Dette gjelder så vel bruksenhetens hoveddel som tilleggsdel.
Bruksenheten kan bare nyttes i samsvar med formålet, jf § 3. Bruken av bruksenheten og fellesarealene må ikke på en urimelig eller unødvendig måte være til skade eller ulempe for andre sameiere. Korttidsutleie av hele boligseksjonen i mer enn 90 døgn årlig er ikke tillatt. Med korttidsutleie menes utleie i inntil 30 døgn sammenhengende.
§ 5 – Rettslig rådighet over eierseksjonene
Med unntak av de begrensninger som følger av disse vedtekter og av eierseksjonsloven, har seksjonseierne full rettslig rådighet over sine seksjoner. Seksjonseierne kan fritt pantsette, selge og leie ut hele eller deler av sine seksjoner. x
Sameierne har ikke forkjøps- eller innløsningsrett.
Sameiet har ikke oppløsningsrett, med mindre det foreligger tilslutning fra samtlige sameiere.
Seksjonseierne bekoster selv reseksjoneringer. Tilleggsdeler, garasjeplasser og boder (jf. vedtektene § 1) kan ikke gis eierskap utenfor sameiet.
§ 6 – Ordinært årsmøte
Den øverste myndighet i sameiet utøves av årsmøtet.
Alle sameiere har rett til å delta på årsmøtet med forslags-, tale-, og stemmerett. Sameiers ektefelle, samboer eller annet husstandsmedlem har møte- og talerett. En sameier kan møte ved fullmektig, og har også rett til å ta med en rådgiver til årsmøtet. Rådgiver har talerett dersom årsmøtet gir tillatelse til dette med alminnelig flertall.
Styremedlemmer, forretningsføreren og revisor har rett til å delta på årsmøtet med forslags- og talerett. Styrelederen og forretningsføreren har plikt til å være til stede, dersom det ikke er åpenbart unødvendig.
Ordinært årsmøte avholdes hvert år innen 30. april. Styret skal på forhånd varsle sameierne om dato for møtet og siste frist for innlevering av saker som ønskes behandlet.
Årsmøtet innkalles skriftlig av styret med minst 8 og høyst 20 dagers varsel.
Innkallingen skal angi tid og sted for møtet, samt bestemt angi de saker som skal behandles. Dersom et forslag som etter loven eller vedtektene må vedtas med minst 2/3 flertall skal behandles, må hovedinnholdet i forslaget være angitt i innkallingen. Bortsett fra saker nevnt i neste avsnitt kan årsmøtet bare treffe beslutning om saker som er angitt i innkallingen på denne måten.
Uten hensyn til om sakene er nevnt i innkallingen skal det ordinære årsmøtet behandle:
1. Styrets årsberetning
2. Styrets regnskap, ev regnskapsoversikt
3. Valg av styre
4. Årlig vedlikeholdsprogram.
Årsberetning, regnskap og revisjonsberetning skal senest en uke før ordinært årsmøte sendes ut til alle sameiere med kjent adresse. Dokumentene skal dessuten være tilgjengelige på årsmøtet.
§ 7 – Ekstraordinært årsmøte
Ekstraordinært årsmøte holdes når styret finner det nødvendig eller når minst fem av sameierne fremsetter skriftlig krav om det, og samtidig oppgir hvilke saker de ønsker behandlet. Årsmøtet innkalles av styret med varsel som skal være på minst åtte og høyst tjue dager, men det kan om nødvendig innkalles med kortere varsel som likevel skal være på minst tre dager.
§ 8 – Årsmøtets vedtak
Den enkelte seksjon har en stemme. Ved avstemninger regnes flertallet etter avgitte stemmer.
Med mindre annet følger av vedtektene eller lov om eierseksjoner, gjelder som sameiermøtets beslutning det som flertallet av stemmene er avgitt for. Blanke stemmer anses som ikke avgitt. Står stemmene likt, avgjøres saken ved loddtrekning.
Det kreves minst to tredjedeler av de avgitte stemmer i sameiermøtet for vedtak om bl a:
a) endring av vedtektene,
b) ombygging, påbygging eller andre endringer av bebyggelsen eller tomten som etter forholdene i sameiet går ut over vanlig forvaltning og vedlikehold,
c) omgjøring av fellesarealer til nye bruksenheter eller utvidelse av eksisterende bruksenheter,
d) salg, kjøp, bortleie eller leie av fast eiendom, inkludert seksjon i sameiet som tilhører eller skal tilhøre sameierne i fellesskap,
e) andre rettslige disposisjoner over fast eiendom som går ut over vanlig forvaltning,
f) samtykke til endring av formål for en eller flere bruksenheter fra boligformål til et annet formål,
g) samtykke til reseksjonering som nevnt i eierseksjonsloven § 12 annet ledd annet punktum,
h) tiltak som har sammenheng med sameiernes bo- eller bruksinteresser og som går ut over vanlig forvaltning og vedlikehold, når tiltaket fører med seg økonomiske ansvar eller utlegg for sameierne på mer enn fem prosent av de årlige fellesutgiftene.
Følgende beslutninger krever tilslutning fra de sameiere det gjelder:
a) at eierne av bestemte seksjoner skal ha plikt til å holde deler av fellesarealet ved like,
b) innføring av vedtektsbestemmelser som begrenser den rettslige rådigheten over seksjonen,
c) innføring av vedtektsbestemmelse om en annen fordeling av felleskostnadene enn bestemt i § 14.
Det kreves tilslutning fra samtlige sameiere for vedtak om salg eller bortfeste av hele eller vesentlige deler av eiendommen.
Sameiermøtet kan ikke treffe beslutning som er egnet til å gi visse sameiere eller andre en urimelig fordel på andre sameieres bekostning.
§ 9 – Styret
Sameiet skal ha et styre som består av fra tre til fem medlemmer. Ved stemmelikhet får møteleder dobbel stemme. Det kan også velges varamedlemmer.
Styremedlemmene tjenestegjør i to år med mindre en kortere eller lengre tjenestetid blir bestemt av det sameiermøtet som foretar valget. Styret skal ha en styreleder som velges særskilt av sameiermøtet.
Styremedlemmene og varamedlemmene behøver ikke å være sameiere eller tilhøre noen sameiers husstand.
Styret skal sørge for vedlikehold og drift av eiendommen, og ellers sørge for forvaltningen av sameiets anliggender i samsvar med lov, vedtekter og vedtak i sameiermøtet. Styret kan ansette forretningsfører og andre funksjonærer, gi instruks for dem, fastsette deres lønn, føre tilsyn med at de oppfyller sine plikter, samt si dem opp eller gi dem avskjed.
Ved utførelsen av sitt oppdrag kan styret treffe vedtak og sette i gang ethvert tiltak som ikke etter loven eller vedtektene skal vedtas av årsmøtet. Avgjørelser som kan tas av et vanlig flertall på årsmøtet, kan også tas av styret om ikke annet følger av loven eller vedtektene eller årsmøtets vedtak i det enkelte tilfelle.
Styret er vedtaksført når minst to medlemmer er representert i styremøte enten direkte eller ved fullmakt. Vedtak treffes med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet gjelder det som møtelederen har stemt for. Uansett må minst to styremedlemmer stemme for et vedtak.
Styret skal føre protokoll over sine forhandlinger. Protokollen skal underskrives av de fremmøtte styremedlemmer.
§ 10 – Styrets adgang til å forplikte sameiet
Styret representerer sameierne og forplikter dem med underskrift av to styremedlemmer i fellesskap i saker som gjelder sameiernes felles rettigheter og plikter, herunder gjennomføringen av vedtak truffet av sameiermøtet eller styret, og plikter som angår fellesareal og fast eiendom for øvrig. I saker som gjelder vanlig forvaltning og vedlikehold, kan forretningsfører representere sameierne på samme måte som styret.
§ 11 – Ordensregler
Sameiet Brinken Terrasser har egne ordensregler, sist revidert på sameiermøtet 15.3.2018, jfr. www.brinkenterrasse.no. I tillegg gjelder Huseiernes landsforbunds ordensreglement i den grad det passer inn i sameiets ordensregler.
§ 12 – Vedlikehold av bruksenheter
Den enkelte sameier skal for egen regning holde sin bruksenhet (hoveddel som tilleggsdel) forsvarlig ved like slik at det ikke oppstår skade eller ulempe for de andre sameierne. Dette omfatter også vedlikeholdsansvaret for vann- og avløpsledninger fra forgreningspunktet på stamledningsnettet inn til bruksenheten og for sikringsskapet og elektriske ledninger og opplegg i bruksenheten.
Balkonger/terrasser (med rekkverk) vedlikeholdes av eieren av den bruksenheten balkongen/terrassen ligger til. Seksjonseierens vedlikeholdsplikt omfatter også snørydding og ansvar for å holde sluk og øvrig avrenningsanlegg åpent slik at regn og smeltevann fritt kan renne av. Vedlikehold som medfører inngrep i balkong/terrasses bærende konstruksjon er sameiets ansvar.
Utsiden av vinduene tilhører sameiets fellesareal. Sameiere kan søke styret om å få sette opp avskjerming på utsiden av vinduer på egen kostnad etter vedtatte retningslinjer. Avskjerming på utsiden av vinduene vedlikeholdes av eieren av den leiligheten som avskjermingen ligger til. Oppsatt avskjerming tilhører sameiet og skal ikke demonteres ved salg/flytting. Dersom montering eller vedlikehold krever tilgang til andre sameieres terrasse eller medfører skader på sameiets fellesareal, må dette ordnes og eventuelt kompenseres av den sameier som setter opp og bruker avskjermingen.
§ 13 – Vedlikehold av fellesareal
Fellesarealet skal holdes forsvarlig ved like.
Årsmøtet kan med vanlig flertall vedta avsetning til fond til framtidig vedlikehold. Med to tredjedels flertall kan sameiermøte vedta avsetning til påkostningsfond til bruk for bestemte tiltak for standardhevning.
Styret kan gjennomføre pålegg gitt av offentlige myndigheter vedrørende eiendommen.
§ 14 – Felleskostnader
Kostnader med eiendommen som ikke knytter seg til den enkelte bruksenhet er felleskostnader. Disse skal fordeles mellom sameierne etter sameierbrøken, med mindre særlige grunner taler for å fordele kostnadene etter nytten for den enkelte bruksenhet eller etter forbruk. Som felleskostnader anses blant annet:
a) eiendomsforsikring, jf § 18
b) kostnader ved forretningsførsel og revisjon, samt eventuelle styrehonorarer.
c) Kostnader til drift og vedlikehold av fellesarealer inkludert heiser, ventilasjon etc. og utomhusarealer.
Kostnader til parkeringsdelen av garasjeanlegget kreves inn av seksjonseierne med en fast sum pr plass seksjonen disponerer. Kravet faktureres sammen med de øvrige felleskostnader. Ekstraordinære innbetalinger knyttet til parkeringsdelen av garasjeanlegget kan kreves inn etter samme fordelingsnøkkel.
§ 15 – Betaling av felleskostnader
Styret skal påse at alle fellesutgifter blir dekket av sameiet slik at det unngås at kreditorer gjør krav gjeldende mot den enkelte sameier for sameiets forpliktelser.
Den enkelte sameier skal betale et månedlig à konto beløp til dekning av sin andel av de årlige felleskostnadene. Beløpets størrelse fastsettes av årsmøtet eller styret slik at de samlede à konto beløp med rimelig margin dekker de felleskostnader som antas å ville påløpe i løpet av ett år.
Unnlatelse av å betale fastsatt andel av fellesutgifter anses som mislighold fra sameiernes side.
§ 16 – Ansvar utad
For sameiernes felles ansvar og forpliktelser hefter den enkelte sameier i forhold til sin sameierbrøk.
§ 17 – Forsikring
Eiendommen skal til enhver tid holdes betryggende forsikret i godkjent selskap. Styret er ansvarlig for at forsikring tegnes og at forsikringspremie betales.
Påkostninger på den enkelte bruksenhet som ikke omfattes av sameiets fellesforsikring, må den enkelte sameier selv forsikre på betryggende måte. Innboforsikring må tegnes av den enkelte sameier.
§ 18 – Panterett for sameiernes forpliktelser
For krav mot en sameier som følger av sameierforholdet, herunder krav om dekning av felleskostnader, har de øvrige sameiere lovbestemt panterett i den aktuelle sameiers seksjon, jf eierseksjonsloven § 25.
§ 19 – Mislighold og fravikelse
Hvis en seksjonseier til tross for advarsler vesentlig misligholder sine plikter i sameieforholdet, kan styret pålegge vedkommende å selge seksjonen. Advarsel skal gis skriftlig og opplyse om at vesentlig mislighold gir styret rett til å kreve seksjonen solgt.
Medfører en sameiers oppførsel fare for ødeleggelse eller vesentlig forringelse av eiendommen, eller er sameierens oppførsel til alvorlig plage eller sjenanse for eiendommens øvrige brukere, kan styret kreve fravikelse av seksjonen etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 13.
§ 20 – Lov om eierseksjoner
Den til enhver tid gjeldende lov om eierseksjoner (på stiftelsestidspunktet Lov av 23. mai 1997 nr. 31) kommer til anvendelse i den utstrekning ikke annet følger av disse vedtekter.